Çarşamba, Ocak 27, 2010

SÖBIYET


MALZEMELER:
1 paket hazir filo hamuru( Baklavalik yaprak hamuru)
1 paket Afyon Kaymagi
100 gr. cekilmis Sam Fistigi
1 paket Tereyagi
1/2 adet Limon
500 gr. Zucker
300 ml. Wasser

YAPILISI:
1 paket tereyagini bir tava icerisinde yanmayacak sekilde eritin. Düz bir zemin üzerinde Filo yapraklarini tek tek yayip tereyagi ile her tarafini islatip digerini üstüne yayin. Böylece bütün yapraklari hazirlayinca bir bicak yardimiyla muska seklini alacak sekilde kare bicimde kesin. Ortasina 1 cay kasigi afyon kaymagi ve bir tutam fistik serpip muska seklinde kapatin.Sonra düz bir firin kalibina alin. Bütün parcalari hazirlayinca kizarmasi icin 15-20 dk. firina verin. Bu arada Su,limon ve sekerle serbeti hazirlayin. Firindan cikardiginiz söbiyetlerin üzerine  önce bir kasik yardimiyla sonra bolca serbeti dökün. Söbiyetler biraz serbeti cekince kalan Sam fistiklarini bolca serpip servis yapin.

Salı, Ocak 26, 2010

KIYMALI LAHMACUN


MALZEMELER:
1 Cay bardagi siviyag                           2-3 adet Domates
1 adet Pide Hamuru                             1 Kasik Salca
250 gr. Kiyma                                     1 Kasik Siviyag
1 adet Sogan                                        1 Kasik Su
2-3 adet yesil Sivri biber                       Tuz, Karabiber
1/" Cay bardagi siviyag                       Limon,Maydanoz,Sogan
YAPILISI:
Pide hamurna yarim cay bardagi yagi gezdirin.250 gr. Kiymanin icerisine kücük kücük dogranmis Sogani,Biberi, Domatesi Salcayi koyup iyice karistirin.Hafif sulandirmak icin ir kasik siviyag ve 1 kasik da Su koyun.Tuz ve Biberi de koyarak bir iki kez daha karistirin.Hamurdan yumurta büyüklügünde parcalar alarak islak elle bastira bastira hamuru yarim cm. kalinlia gelinceye kadar acin.Üzerine de kiymali ici yayin. Hazirladiginiz hamurlari yaglanmis tepsiye koyup kizgin firinda 5- 10 dakika kadar pisirin. Üzerine limon serpip maydanoz ve domatesle servis yapin.

Pazar, Ocak 24, 2010

EV YAPIMI KAKAOLU PUDDING


MALZEMELER:
4 yemek kasigi Bugday Nisastasi
2 yemek kasigi Kakao
500 ml. Süt
4 yemek kasigi Seker
Süslemek icin:
Muz,Ezilmis Findik

YAPILISI:
Derin bir tencereye sütü, nisastayi, kakaoyu ve sekeri koyarak devamli karistirarak kisik ateste katilasana kadar pisirin. Sonra kaselere alarak arzu ettiginiz sekilde süsleyin. Mesela ben muz dilimleri ve findikla süsledim.

TÜRKISTAN PILAVI (Uygur Usulü )


MALZEMELER:
750 gr. kemikli et
7-8 adet iri Havuc
1 adet kücük kuru Sogan
1 adet olgun Domates
2 caybardagi Sivi Yag
1 yemek kasigi Salca
Tuz, Karabiber, Kimyon

YAPILISI:
!!! Bu yemek ülkemizde Özbek Pilavi olarak bilinir. Asli Uygur Türklerine aittir.Yapimi ayni olmakla birlikte aradak tek fark Özbek pilavinda etin daha az ve de  kusbasi etle yapiliyor olmasidir. Uygurlar ise etleri iri parcalar halinde ve bol etli olarak yaparlar. Etler sadece servis edilmeden önce masada kesilerek tabaklara bölünür.!!!
Havuclari kesme tahtasi üzerinde önce yan yan sonra bu kestiginiz yan havuclari üst üste koyarak ince ve uzun keserek pilav icin hazirlayin.Kibrit cöpü seklinde olmalidir.
Derin bir tencereye sivi yagi koyarak iyice kizdirin. Sonra etleri bütün olarak tencereye koyun ve sokla pismesini saglayin. Nar gibi kizardiginda incecik ve uzunlamasina kestiginiz soganlari katarak bir iki de bununla kavurun.Böylelikle etlerin sogan suyunu emmesini saglamis oluyorsunuz.Ondan sonrada daha önce uzunlamasina ve incecik dogradiginiz Havuclari tencereye ilave edin.Bu kez de havuclar iyice kavrulana kadar pisirin.Pismeye az kala yine ince ve uzunlamasina kestiginiz ( yoksa domatesler pilavda görünür)domatesleri ve Salca ilave edin.Hemen arka arkaya tuzunu, karabiberini kimyonunu ve 3,5 bardak su koyarak kaynamaya birakin.Tenceredeki köpükler kaybolana kadar kaynatin.
Eger Basmati Pirinc kullanmiyorsaniz ki aslinda bu pilav icin gereklidir.Normal pirinc kullanabilirsiniz ama o vakit pirinci yikayip bol suda bekleterek nisastasini salmasini saglayin.
Basmati pirincini atmadan önce tencereden etleri bir kaba cikartin.Pirinci atip artik demlemeye birakacaginiz zaman pirinclerin üzerine etleri tekrar dizip kapagi kapatin ve böyle 20-25 dk. kisik ateste demleyin. Servisten önce etleri kücük parcalara kesip porsiyonlara paylastirin.
Ben bu tarifimde evde parca etim olmadigindan pirzola kullandim ama asli kemikli parca ettir.Sizlere simdiden afiyet olsun diyorum.

Cumartesi, Ocak 23, 2010

FASULYE PIYAZI


MALZEMELER:
1 kutu haslanmis Kuru fasulye veya 250 gr.Kuru fasulye
1 adet kuru Sogan
Bir tutam Maydanoz
1/2 limonun suyu
3-4 yemek kasigi sivi yag

YAPILISI:
Eger konserve fasulye kullanmiyorsaniz kuru fasulyeleri önceden haslayin sogumasi icin bir kenara ayirin.Bir kesme tahtasi üzerinde kuru Sogani incecik bir sekilde uzunlamasina dograyin.Soguyan fasulyeye ilave edin.Bir tutam Maydanozu da incecik kiyip ayni sekilde piyaza ilave edin. Sivi yagi ve 1/2 limonun suyunu ve tuzunu da katarak servis tabagina alabilirsiniz

CÜCÖRE





Dogu Türkistan Uygur Türklerinin bir yemegidir.
MALZEMELER:
1 adet Kuru sogan
100gr. Kiyma
Bir tutam Maydanoz
1 yemek kasigi Salca
Tuz, Karabiber,Kimyon
150gr. -200 gr. kadar Un

YAPILISI:
Un, Tuz ve Su karisimindan bir yumruk büyüklügünde bir hamur yogurun.Sonra bu hamurdan findik büyüklügünde parcalar  koparin.Onlari merdane ile acarak üst üste koyun; kurumamalari icin. Baska bir kaba Kiymayi Tuzu,Karabiberi, Kimyonu ve de incecik kiyilmis Sogani karistirarak ici hazirlayin.Hazirladiginiz minik yuvarlaklara bir caykasiginin ucuyla bu icten koyup önce iki ucunu tamamen kapatin. Sonra isaret parmaginizin disindan dolastirarak iki ucuda birbirine yapistirarak bu sekli verin.Cücöreleri böyle hazirladiktan sonra bir tencereye sivi yagi koyup Salcayi kavurun. Üzerine Su dökerek kaynamaya birakin.Kaynayinca hazirladiginiz Cücöreleri icine atarak pisirin. Cücöreler su yüzüne ciktiklarinda pismis demektir. Üzerlerine kiyilmis Maydanoz veya taze kisnis koyarak servis yapabilirsiniz. Sarmisakli yogurt ta hic fena olmaz tavsiye ederim.

Salı, Ocak 19, 2010

KABAK MUSAKKA



MALZEMELER:

4 adet Kabak
1 bag Dereotu
1 Domates
200 gr. Kiyma
1 yemek kasigi Salca
4 yemek kasigi Siviyag
Tuz, Karabiber, Kirmizibiber, Tarcin

YAPILISI:

Kabaklari yikayip kurulayin. Sonra kabuklarini soyun.Daire seklinde keserek kizartmak icin hazirlayin. Bir tavaya siviyag koyarak kabak dilimlerini kizartin.Bu arada kizaran kabaklari yemegi pisireceginiz firin kabina dizin.Bir- iki kat kabak kizartinca bir ayri tencerede kiymali sosu hazirlayin.
Bunun icin: Sogani kücük küpler halinde kesin. Domatesi de ayni sekilde kesin. Tencereye biraz siviyag koyup soganlari kavurun sonra kiymasini ilave edin. Kiyma az kavrulunca  Salcasini, domatesleri, tuzunu, karabiberini 1 tutam tarcini koyup bir ikide böyle karistirin. Sonra 1 su bardagi su ilave ederek 5 dakika bu sosu kaynatin.
Bu sos pisince kabaklarin üzerine döküp önceden isittiginiz firina verin. 15.-20 dakika da burada pisirin. Cikarinca üzerine taze dereotu serpip servis yapin.

Pazartesi, Ocak 18, 2010

HAVUCLU KEK


MALZEMELER:
4 Yumurta
250 gr. Seker
1 adet rendelenmis Havuc
3 yemek kasigi Margarin
1 paket Kabartma tozu
1 paket Vanilya
1/2 portakal
1 cay bardagi Süt
aldigi kadar Un
2 cay kasigi tarcin

YAPILISI:
Derince bir kapta yumurtalari kirip sekerle birlikte ilk önce cirpin. Daha sonra buna havucu rendeleyin.2 yemek kasigi kadar margarini eritip bu karisima katin.Sonra yarim portakalin suyunu icine ilave edin.Müteakibinde de arka arkaya tarcinini,sütünü,vanilyayi kabartma tozunu da katarak aldigi kadar unla civik bir hamur haline gelinceye kadar biraz karistirin.( Ama cok uzun degil yoksa kek kabarmaz )
Böylece kek hamurunu olusturunca kek kalibinzi kalan margarinle yaglayip kek hamurunuzu dökün. Önceden isitilmis firinda 220° C de 20-25 dakika kadar pisirin.Bu yumusacik bir kektir ve icinde havuc oldugu bile belli olmaz.Tavsiye ederim.

FIRINDA KIMYONLU TAVUK



MALZEMELER:
500 gr. tavuk budu yada kanadi
tuz,karabiber,kirmizi biber,kimyon

YAPILISI:
Bir derince kapta tavuk but yada kanatlarini tuzunu, karabiberini, kirmizi biberini ve kimyonunu arzu ettiginiz miktarlarda karistirarak harmanlayiniz.Böylece bir 15-20 dakika marine olmasi icin bir kenara koyun. Daha sonra önceden isitilmis firinda 220 ° C de 20 dakia kadar nar gibi olana kadar pisirin. Arzu ederseniz pul biber üzerine serperek sunuma hazir hale getirebilirsiniz.

Cumartesi, Ocak 16, 2010

SOGAN YAHNISI

 

MALZEMELER:
15-20 adet arpacik sogani
3-4 adet defne yapragi
150 gr. kadar kusbasi et
4 yemek kasigi sivi yag
1 tutam tarcin
1 tutam yenibahar
tuz, karabiber,kirmizibiber
1/2 yemek kasigi domates salcasi

YAPILISI:
Arpaciksoganlarini soyup yemek icin hazirlayin.Bir tencereye sivi yagi koyun.Önce kusbasi etleri icine atip kavurun.Daha sonra soganlariilave edip biraz da bununla kavurun.Sonrasinda defne yapaklarini, yenibahari,tarcini,tuzu,karabiber,krmizibiberi de katip salcasini ilave edin.Bir iki karistirdiktan sonrabiraz su ilave edip önce hizli sonra kisik ateste 20-25 dak. kadar pisirin.Yapimi kolay vecabuk yapilabilecek lezzetli bir yemektir.Bu tarifi deneyecek herkese simdiden afiyet olsun diyorum.

VISNELI PEYNIRLI KEK



MALZEMELER:
Hamuru icin:
375 gr.Un
2 Yumurta
100 gr. Seker
100 gr. Margarin
1 cay kasigi kabartma tozu
Üzeri icin:
Pudding Pulver
300 ml. Süt
60 gr. kadar Seker
1 paket Quark
1 Yumurta
Visne koservesi
YAPILISI:
Puddingpulveri 300 ml. sütle ve 60 gr. kadar sekerle pudding yapin.Sogumasi icin kenara alin.Bu arada 2 yumurta seker margarin kabartmatozu ve unla  kekin hamurunu hazirlayin.Kek kalibina alarak bir catal yardimiyla braz delikler acin ve Firina vererek 10- 15 dk. kadar 180 °C de önceden  biraz pisirin.Diger yandan sogumaya aldiginiz puddingi Quark ve bir yumurtayla karistirarak Hamurun üzerine yayin.Konserve Visneleri de parmaginizla hafifce bastirarak bu kremin icine batirin.Bu sekilde kek formuna yayinca 160°C de yaklasik 1 saat firinda pisirerek servis yapin.

Pilmen


 Bir Dogu TürkistanTatarlarinin Yemegidir.
MALZEMELER:
3-4 yemek kasigi sivi yag
100 gr. kadar  kuzu eti
1 adet kuru sogan
1 adet patates
2 adet havuc
1 tutam taze kisnis ve ya1 cay kasigi kuru nane
2 yemek kasigi soya sosu
tuz, karabiber,kimyon
Hamuru icin:
150 r. kadar un
su (alernatif olarak hazir eriste de olur.)
1 yemek kasigi domates salcasi

YAPILISI:
Un, tuz ve su karisimiyla bir avuc büyüklügünde bir hamur yapin ve siz yemegin suyunu hazirlayana kadar beklemesi icin bir kenara alin. Tabii siz hamur yerine hazir eriste de kullanabilirsiniz ama taze hamur kullanilmasi originalidir ve daha lezzetli olur.
Kuru sogani kücük kücük dograyin.Kuzu etinine minik parcalar halinde incecik dograyin ( et hafif donukken dograrsaniz hem düzgün sekilde kesilir hem kizardiginda cok ince olur.Görselligi önemlidir;onun icin sebzeler ve et ayni incelikte ve sekilde olmalidir.)Sonra havuclari yuvarlak ama ince dograyin.Sarmisaklari ayiklayin.Domatesi küp seklinde dograyip bir kaba hazirlayin.
Bir tencereye sivi yagi koyup iyice kizdirin!!!etleri ilave edeceginizde yagin cok kizgin olmasi lazimdir ki bu yemege asil aromasini verir ve etler sokla piser!!! Bu tarz pisirme bütün Cin mutfagi yemeklerinde de böyledir.
Etler hemen kavrulunca pespese önce sogani sonra havuclari ilave edin.Daha sonra salcasini,tuzunu,karabiberini,kimyonunu,ince kiydiginiz sarmisagi ve domatesleri ve kare seklinde kesmis oldugunuz patatesleri de katip bir iki kavurun. Daha sonra biraz su ilave ederek kaynamaya birakin.Su kaynadiginda soya sosu koyarak tatlandirin.Hatta arzu ederseniz az bir miktar sirke de koyabilirsiniz hafif eksilik vermesi icin.
Hazirladiginiz hamuru uzun seritler halinde elinizin ic kismiyla bastirarak inceltin 30-40 cm.uzunlugun da olsun.Sonrasinsa yemegin suyu bir yandan fokurdarken sizde bu seritlerden parmaginizla mümkün oldugunca cabuk parcalar kopararak corbaya  atin. Bu tarz pisirmeye "kesip taslap" derler yani koparip atmak derler.
Pistigini ise iceri attiginiz her hamur taneciginin su üzerine cikmasi belli eder. Bunlar püf noktalaridir. Ama sizlere zor gelecek olursa ya hazir eriste kulana bilir ve ya hamurlari önceden bir bicak yardimiyla kesip bir kere de corbaya katabilirsiniz. Corba pistiginde kabaca kiyilmis kisnis(Koreander)serpip veya kuru nane de olur. Böylece servis edebilirsiniz. Bu corba hem malzemesi az hem de sasiracaginiz kadar lezzetli bir corbadir. Hatta biraz pul biber serpip yerseniz tadina doyum olmaz. Umarim sizlere yardimci olmusumdur. Cünkü bu cok nadir bir tariftir.

Çarşamba, Ocak 13, 2010

TIRAMISU






MALZEMELER:
1 Paket Kasik Bisküvisi
3 Mascarpone (Afyon Kaymagi)
2 Yumurta aki
250 gr. Seker
50 gr. kakao
3 tl.Nescafe

YAPILISI:
2 Yumurta akini kar gibi köpüklü olana kadar mikserle cirpin. Daha sonra sekeri ilave edin. Bir iki de bununla karistirdiktan sonra mascarponeleri ilave edin. Icindeki pihtilar yok olup macun kivamina gelince bir kenara alip bisküvileri hazirlayacaginiz nescafeyle( soguk suyla)biraz islatip düz bir kaba siralayin. Sonra üzerine hazirladiginiz mascarponeli karisimi döküp iyice yayin.Sonra donmasi icin dolaba kaldirin. Kesebileceginiz kadar dondugunda dolaptan cikarip üzerine Kakao serpip servis yapabilirsiniz.

Not: Bu tatlinin original tarifinde Amaretto( Badem Likörü ) vardir. Ama beim cocuklarim alkol tadini sevmedikleriden ben koymadan yapiyorum.Tabii tercih sizin.

KREMALI MANTARLI TAVUK




MALZEMELER:
3 Adet tavuk gögsü
250 gr. taze mantar
1 paket sivi krema
1 tutam maydanoz
tuz,karabiber
sivi yag ( kizartmak icin )

YAPILISI:
tavuk gögülerini bicakla yan taraflarindan ikiye kesin. Sonra bunlari arzu ettiginiz kadar tuzlayip üzerlerine karabiber serpin. Daha sonra sivi yag koydugunuz bir tava da arkali önlü kizartin.Pistikten sonra bir tabaga alip üzerini bir alüminyum kagitla kapatin.Mantarlari yikayip uclarini kesin. Dilimleyerek tavadaki kalan yaga ilave edin. Mantarlar suyunu birakana ve biraz renk degistirene kadar pisirin. Sonrasinda icine yarim caybardagi kadar su ve 1 paket sivi kremayi ilave ederek 1-2 dk.kaynatin sonra ayri bir tabaga aldiginiz kizarmis tavuk gögüslerini tabaga saldiklari suyla birlikte tavaya ilave edin. Bir 5 dk. kadar da bununla pisirip üzerine 1 tutam kiyilmis maydanoz serpip servis edin. Bu yapilisi kolay ama pek lezzetle yiyeceginiz bir yemektir. Sizlere afiyet olsun.

Salı, Ocak 12, 2010

PEYNIRLI POGACA



MALZEMELER:
1 Paket kuru maya
1su bardagi sivi yag
1 su bardagi ilik su
1 su bardagi süt
750 gr.-1 Kg un
250 gr. beyaz peynir
1 yumurta
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber,susam ve cörekotu
Margarin ( tepsiyi yaglamak icin )

YAPILISI:
1 Paket kuru mayayi 1 su bardagiilik suda köpürene kadar bekletin. Daha sonra derince bir kabin icine hamur hazirlamak icin bu mayali suyu koyun.Sonra süt ve sivi yag ilave edip aldigi kadar da un katarak yumusak bir hamur elde edin. Bu hamuru 20 dk. kadar üzerini kapatip dinlendirin. Baska bir kapta beyaz peyniri incecik kiyin karabiber ve kiyilmis maydanoz ilave ederek ici hazirlayin. Sonra ceviz büyüklügünde parcalari elinizle acarak 1 cay kasigi ici koyup kapatin.Yagladiginiz tepsiye dizmeye baslayin. Tepsi doldugunda da üzerlerine yumurta sürüp susam ve cörek otu  serpip 220°C isittiginiz firinda 20-25 dk. kadar pisirin.

BIBER DOLMASI




MALZEMELER:
10-12 tane Dolmalik biber
250 gr.kiyma
1 adet kuru Sogan
1 cay fincani Kirik pirinc
2 yemek kasigi Salca
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
sivi yag

YAPILISI:
Dolmalik biberleri yikayip iclerini bosaltin.Sonra Dolma icini hazirlamak icin derin bir kaseye sogani incecik kiyip üzerine kiyma,salca,maydanoz,tuz ve karabiber ilave edin.Bunlari bir kasik yardimiyla karistirin ve bu ici teker teker dolmalik biberlerin icine tam dolmayacak sekilde doldurun. Agiz kisimlarini ise ya bir domates dilimiyle yada kendi bas kisimlari ile kapatin.Bir tencereye dikey olarak dizin. Sonrasinda bir salcali tuzlu su hazirlayarak dolmalarin üzerine yakin bir yere kadar su ile doldurup sivi yag ilave edip 25-30 dk. kadar pirincler uzayincaya kadar pisirin.

Kurabiyelerim ve Aksam Keyfim


Cuma, Ocak 08, 2010

Arabic Chill Out Music

Ghir Enta Souad Massi

Arkadaslar, bu güzel sesi sizlere de dinletmek istedim umarim begenirsiniz!


Perşembe, Ocak 07, 2010

 
Daisypath Anniversary tickers