Cumartesi, Ocak 16, 2010

Pilmen


 Bir Dogu TürkistanTatarlarinin Yemegidir.
MALZEMELER:
3-4 yemek kasigi sivi yag
100 gr. kadar  kuzu eti
1 adet kuru sogan
1 adet patates
2 adet havuc
1 tutam taze kisnis ve ya1 cay kasigi kuru nane
2 yemek kasigi soya sosu
tuz, karabiber,kimyon
Hamuru icin:
150 r. kadar un
su (alernatif olarak hazir eriste de olur.)
1 yemek kasigi domates salcasi

YAPILISI:
Un, tuz ve su karisimiyla bir avuc büyüklügünde bir hamur yapin ve siz yemegin suyunu hazirlayana kadar beklemesi icin bir kenara alin. Tabii siz hamur yerine hazir eriste de kullanabilirsiniz ama taze hamur kullanilmasi originalidir ve daha lezzetli olur.
Kuru sogani kücük kücük dograyin.Kuzu etinine minik parcalar halinde incecik dograyin ( et hafif donukken dograrsaniz hem düzgün sekilde kesilir hem kizardiginda cok ince olur.Görselligi önemlidir;onun icin sebzeler ve et ayni incelikte ve sekilde olmalidir.)Sonra havuclari yuvarlak ama ince dograyin.Sarmisaklari ayiklayin.Domatesi küp seklinde dograyip bir kaba hazirlayin.
Bir tencereye sivi yagi koyup iyice kizdirin!!!etleri ilave edeceginizde yagin cok kizgin olmasi lazimdir ki bu yemege asil aromasini verir ve etler sokla piser!!! Bu tarz pisirme bütün Cin mutfagi yemeklerinde de böyledir.
Etler hemen kavrulunca pespese önce sogani sonra havuclari ilave edin.Daha sonra salcasini,tuzunu,karabiberini,kimyonunu,ince kiydiginiz sarmisagi ve domatesleri ve kare seklinde kesmis oldugunuz patatesleri de katip bir iki kavurun. Daha sonra biraz su ilave ederek kaynamaya birakin.Su kaynadiginda soya sosu koyarak tatlandirin.Hatta arzu ederseniz az bir miktar sirke de koyabilirsiniz hafif eksilik vermesi icin.
Hazirladiginiz hamuru uzun seritler halinde elinizin ic kismiyla bastirarak inceltin 30-40 cm.uzunlugun da olsun.Sonrasinsa yemegin suyu bir yandan fokurdarken sizde bu seritlerden parmaginizla mümkün oldugunca cabuk parcalar kopararak corbaya  atin. Bu tarz pisirmeye "kesip taslap" derler yani koparip atmak derler.
Pistigini ise iceri attiginiz her hamur taneciginin su üzerine cikmasi belli eder. Bunlar püf noktalaridir. Ama sizlere zor gelecek olursa ya hazir eriste kulana bilir ve ya hamurlari önceden bir bicak yardimiyla kesip bir kere de corbaya katabilirsiniz. Corba pistiginde kabaca kiyilmis kisnis(Koreander)serpip veya kuru nane de olur. Böylece servis edebilirsiniz. Bu corba hem malzemesi az hem de sasiracaginiz kadar lezzetli bir corbadir. Hatta biraz pul biber serpip yerseniz tadina doyum olmaz. Umarim sizlere yardimci olmusumdur. Cünkü bu cok nadir bir tariftir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Daisypath Anniversary tickers