Pazar, Ocak 24, 2010

TÜRKISTAN PILAVI (Uygur Usulü )


MALZEMELER:
750 gr. kemikli et
7-8 adet iri Havuc
1 adet kücük kuru Sogan
1 adet olgun Domates
2 caybardagi Sivi Yag
1 yemek kasigi Salca
Tuz, Karabiber, Kimyon

YAPILISI:
!!! Bu yemek ülkemizde Özbek Pilavi olarak bilinir. Asli Uygur Türklerine aittir.Yapimi ayni olmakla birlikte aradak tek fark Özbek pilavinda etin daha az ve de  kusbasi etle yapiliyor olmasidir. Uygurlar ise etleri iri parcalar halinde ve bol etli olarak yaparlar. Etler sadece servis edilmeden önce masada kesilerek tabaklara bölünür.!!!
Havuclari kesme tahtasi üzerinde önce yan yan sonra bu kestiginiz yan havuclari üst üste koyarak ince ve uzun keserek pilav icin hazirlayin.Kibrit cöpü seklinde olmalidir.
Derin bir tencereye sivi yagi koyarak iyice kizdirin. Sonra etleri bütün olarak tencereye koyun ve sokla pismesini saglayin. Nar gibi kizardiginda incecik ve uzunlamasina kestiginiz soganlari katarak bir iki de bununla kavurun.Böylelikle etlerin sogan suyunu emmesini saglamis oluyorsunuz.Ondan sonrada daha önce uzunlamasina ve incecik dogradiginiz Havuclari tencereye ilave edin.Bu kez de havuclar iyice kavrulana kadar pisirin.Pismeye az kala yine ince ve uzunlamasina kestiginiz ( yoksa domatesler pilavda görünür)domatesleri ve Salca ilave edin.Hemen arka arkaya tuzunu, karabiberini kimyonunu ve 3,5 bardak su koyarak kaynamaya birakin.Tenceredeki köpükler kaybolana kadar kaynatin.
Eger Basmati Pirinc kullanmiyorsaniz ki aslinda bu pilav icin gereklidir.Normal pirinc kullanabilirsiniz ama o vakit pirinci yikayip bol suda bekleterek nisastasini salmasini saglayin.
Basmati pirincini atmadan önce tencereden etleri bir kaba cikartin.Pirinci atip artik demlemeye birakacaginiz zaman pirinclerin üzerine etleri tekrar dizip kapagi kapatin ve böyle 20-25 dk. kisik ateste demleyin. Servisten önce etleri kücük parcalara kesip porsiyonlara paylastirin.
Ben bu tarifimde evde parca etim olmadigindan pirzola kullandim ama asli kemikli parca ettir.Sizlere simdiden afiyet olsun diyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Daisypath Anniversary tickers