Pazar, Mart 22, 2009

HAZIR YUFKADAN ISPANAK VE PATATESLI BÖREK

MALZEMELER:
5 adet hazir yufka
500 gr. ispanak
1 adet patates
tuz
karabiber
50 gr.cörekotu
50 gr. susam
7 yumurta
1/ 2 paket margarin
300 ml süt

YAPILISI:
Bir tava ya yagi kizdirip yikayip dogradiginiz ispanaklari ve ince dogranmis patatesleri katin. Ispanaklar rengini kaybetip ve de patatesler pistiginde tuzunu ve kara biberini ilave edin. Böylece börek iciniz hazirdir.
Bir tavada margarini eritip börek tepsinizi bir firca yardimiyla yaglayin. Ilk yufkayi tepsiye yayip bir kasede hazirladiginiz 4 yumurta ve 300 ml gr. sütten olusan islatma suyunu yufkaya bolca sürüp ikinci yufkayi yayin. Bu kata da yine yumurtali sütten bolca sürüp börek icinden biraz koyun. 3. kat yufkaya da önce yumurtali süt sonra biraz börek ici koyup 4. yufkayi yayin. Bunu da yumurtali sütle islatip kalan börek icini katin. Sonra son yufkayi yayip 3 yumurta sarisini cok az sütle cirpip üzerine sürün. Disarida kalan yapraklarini tepsi icine kivirarak susam ve cörek otunu börek üzerine serpin. 180° C de önceden isitilmis firina vererek üzeri kizarinca firindan cikarip üzerine nemli bir bez örtüp bir 10 dakika dinlendirin. Sonra bir bicakla arzu ettiginiz sekilde keserek servis yapin.

MANTARLI VE ISPANAK SOSLU MAKARNA


MALZEMELER:
1/2 paket cubuk makarna
2 domates
10-15 adet taze mantar
1 tutam ispanak
tuz
karabiber
1yemek kasigi salca
YAPILISI:
Domatesleri ince ince dograyin. Ayni dekilde mantarlari ve ispanaklarida yikayip dograyin. Derin bir tava icerisinde biraz sivi yag koyup önce mantarlari biraz kizartin sonra domatesi, sarmisaklari ve sirkeyi ilave ederek domatesler ezilene kadar karistirmaya devam edin. Ispanaklari da ilave edip tuzunu ve karabiberini katin; pistiklerinde biraz su ve salca ilave edin. Böylece makarna sosunuz hazirdir.
Diger bir tencere icerisinde 1 litre suyu kaynatin sonra biraz tuz ve sivi yag koyun. ( Bu makarnalarin birbirine yapismamasinive al dente olmasini saglayacaktir. ) Sonra makarnalari kirmadan ilave edin. 15 dakika kadar kaynatip suyunu süzün. Sicak sicak yemek tabagina makarnadan ve hazirladiginiz sostan katarak servis yapiniz.

Cumartesi, Mart 21, 2009

IC PILAV


MALZEMELER:
2, 5 su bardagi pirinc
1 kahve fincani cam fistigi
1 kahve fincani kus üzümü
200 gr. kuzu cigeri ( arzu edilirse ama bu tarifimde yok )
4 yemek kasigi margarin
1 kücük sogan ince kiyilmis
4, 5 su bardagi tavuk suyu,et suyu yada su
1/ 2 yemek kasigi yeni bahar
1/2 tatli kasigi kara biber
1 bag kiyilmis dere otu
1 tatlikasigi tuz
YAPILISI:
Bir tencereye yagin 1 kasigini koyup kizdiriniz, fistigi ilave edip bir kere karistirarak sogani ilave ediniz. Fistik hafif sararinca cigerleri koyabilirsiniz. 2-3 kez daha kavurup et suyu ve baharatini, tuz ve üzümünü ilave ederek 1 dakika kaynatip bir kenara ayirin.
Bir tencereye yagi koyup kizdirin. Pirinci ilave ederek 3- 4 dakika karisirarak kavurup bir kenara ayirdiginiz cigerli harci katin. Kuvvetli ateste 2 dakika kadar kaynatip sonra kapagi kapatip 20 dakika kadar pisirin. Atesten alip 10 - 15 dakika demlendirdikten sonra kiydiginiz dere otunu karistirarak servis yapiniz.

Çarşamba, Mart 18, 2009

SOYA SOSLU MANTARLI TAVUK


MALZEMELER:
2 tavuk budu
200 gr. mantar
6 dis sarmisak
4 yemek kasigi soya sosu
2 yemek kasigi sivi yag
1/2 cay bardagi su
YAPILISI:
Tavuk butlarini kücük parcalara kesin. Mantarlari iyice yikayip ince ince dograyin. Sarmisaklari ayiklayip iri fakat ince sekilde dograyin.
Derin bir tencereye sivi yagi koyup iyice kizdirin. ( yagdan koku gelene kadar) Elinize kücük parcalara ayirdiginiz tavuk tabagini alip diger elinize tencerenin kapagini alarak cabucak tavuklari tencereye atip kapagini kapatin. ( yagin size sicramamasi icin ) Hemen geri kapagi acin ve tavuk parcalari nar gibi olana kadar kizartmaya devam edin. Sonra mantarlari ilave edin . Mantarlar biraz kizarinca 4 kasik soya sosu koyup sarmisaklari ilave edin. Sonra yarim bardak su koyup biraz daha kaynatin. Atesten alip servis yapabilirsiniz. Soya sosu koydugunuz icin ayriyeten tuz koymaniza gerek yoktur. Ne kadar kolay ve lezzetli olduguna sizde sasiracaksiniz. Yaninda sade pirinc pilavi yada ic pilavla servis yapin.

Salı, Mart 17, 2009

TAZE BAKLA SALATASI


1 avuc dolusu taze bakla
1 demet dere otu
200 gr. yogurt
2 dis sarmisak
2 yemek kasigi sivi yag
tuz
YAPILISI:
Taze baklalari iyice yikayip iplerinden arindirin. Sonra1-2cm kalinliginda dograyarak derin bir tencerede haslayin. Haslandiginda suyunu süzüp sogumaya birakin. Bu arada dere otlarini incecik kiyin. Bir kaba ezilmis sarmisagi, dereotunu ve de soguyan baklalari ilave ederek karistirin. Tuzunu da arzuya göre koyup biraz sivi yag döküp servis yapin.

PEYNIRLI SIGARA BÖREGI

MALZEMELER:
200 gr. beyaz peynir
1demet maydanoz veya dere otu
3 adet hazir yufka ( maalesef tazesini yapacak kadar maharetli degilim )
Kizartmak icin sivi yag

YAPILISI:
Yufkalari üst üste muntazam koyunuz. Yufkalari tekrar ikiye enine kesip, dört parcaya ayirin. Her parcayi da tam ortasindan ikiye kesip, her yufkadan 8 ücgen elde edin.
Her ücgeni teker teker alarak genis tarafina kiyilmis maydanoz veya dereotunu ve ufaladiginiz peynir icini koyup, yanlari icine dogru 2-3 cm kapatip genis taraftan dar uca dogru sigara gibi sariniz.Yagi tavada kizdirip börekleri icine alacak kadar koyup pembelesene kadar kizartin.

KESKÜL- Ü FUKARA

MALZEMELER:
1 litre süt
2 yemek kasigi pirinc unu
10 corba kasigi tozseker
50 gr. badem ici
50 gr.yesilfistik
1/ 2 paket vanilya
50 gr.hindistancevizi


YAPILISI:
Bademi ve hindistancevizini beraber havanda döverek macun kivamina getiriniz. Bu macunu sütle karistirip tel süzgecten bir tencereye geciriniz. Pirinc ununu ve de sekerini de süte ilave ederek tencereyi atese koyun. Karistirarak katilasana kadar kaynatin. Atesten alip icerisine vanilya katip servis kaselerine dökebilirsiniz. Daha sonra üzerini yesil fistikla süsleyin.

Pazar, Mart 15, 2009

AYI SARMISAKLI PATATESLE TAVADA ALABALIK

MALZEMELER:
2-3 Alabalik
500 gr. patates
2 kasik ayi sarmisagi taze yada donmus olarak
1 yemek kasigi tereyagi
1/2 limonun suyu
Yarim demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Kirmizibiber
Bir tabak icerisinde bulamak icin un
Kizartmak icin sivi yag yada margarin

YAPILISI:
Önce alabaliklari yikayip pullarini kaziyin. Icini temizleyin. Baliklari güzelce tuzlayip yarim limonun suyunu daha cigken icine sikin. Maydanozlardan bir kac tutam alarak icerilerine yerlestirin. Dislarini ise iyice kara ve kirmizibiberle baharatlayin. ( Ben bu yemegimde baliklari porsiyonlara göre kesip öyle kizarttim cünkü baslarini görmeye tahammülüm yoktu )
Bu arada patatesleri derin bir tencerenin icerisinde haslanmasi icin ocaga koyun. 15-20 dakika kadar haslayin. Patatesler biraz diri kalmalidir. Daha sonra soguksu üzerine döküp kabuklarini soyun. Patatesleri iri iri dograyarak bir tavaya alin.
Baliklari derin bir kabtaki una altini ve üstünü iyice bulayarak tavada kizartmis oldugunuz yaga koyarak altli üstlü nar gibi pisene kadar kizartin.
Servis tabaginiza alin. Yanina diger bir tavada hazirladiginiz patatesleri tereyagi ve ince dogranmis taze ayi sarmisagini da katarak biraz kavurun. Tuzunu ekleyip kizarmis baliklarin yaninda servis yapin. Size afiyet olsun diyorum.

Not: Bu ayi sarmisagi aslinda yalanci sarmisaktir kokusu biraz onu andirir ama öyle keskin koku birakmaz. Cok faydali bir bitkidir. Nisan basi ve yer yer Mayis ortasina kadar ormanlik yerlerde görülür. Bundan kista kullanabileceginiz tereyaglari, zeytinyagina karistirarak yemeklere lezzet katmasi icin aromali yag hazirlayabilirsiniz yada pestosunu hazirlayarak harika makarna sosu elde edebilirsiniz. Ben her sene bunlari toplamaya cikarim en büyük zevkim yabani ot ve baharat toplamaktir.
 
Daisypath Anniversary tickers